How do I setup midi thru? TD-7 to MD

Discussions of any related software

Moderator: Related software moderators

How do I setup midi thru? TD-7 to MD

Postby lrizzo2001 » Wed May 08, 2019 12:46 am

I have the midi out from my Roland TD-7 going into the Midi In on the MD.
I have Midi Thru checked under MISC.

When I connect the midi cable to the Midi In on MD my trigger light stays solid red and I don't get any midi data, not from the drums connected to MD or the TD-7.
I also tried enabling Midi Thru in the Options menu, still nothing.
I couldn't find any documentation on how to set this up.
lrizzo2001
 
Posts: 95
Joined: Fri Oct 20, 2017 5:56 pm
Location: jacksonville fl

Re: How do I setup midi thru? TD-7 to MD

Postby airflamesred » Wed May 08, 2019 7:57 am

What are you trying to achieve?

koby drums - Triggera krigg/Bix - megadrum - Kontakt........... Samples from all and sundry.
airflamesred
 
Posts: 1140
Joined: Fri Mar 30, 2012 1:58 pm
Location: Hammersmith

Re: How do I setup midi thru? TD-7 to MD

Postby dmitri » Wed May 08, 2019 9:51 am

Constant MIDI LED on is probably from TD-7 sending MIDI sense a the time. MegaDrum will not pass it through.
Do I understan it right that before connecting TD-7 to MegaDrum, pads connected to MegaDrum send MIDI when hit but stop doing this after TD-7 is connected?
dmitri
Site Admin
 
Posts: 8283
Joined: Fri Aug 03, 2007 8:05 pm

Re: How do I setup midi thru? TD-7 to MD

Postby lrizzo2001 » Wed May 08, 2019 12:25 pm

I'm gonna use the TD-7 for all my Roland PD pads, and use MD for all my DIY triggers. I'm just not getting the same response on the PD-8 pads on MD as I do through the Roland Module.
lrizzo2001
 
Posts: 95
Joined: Fri Oct 20, 2017 5:56 pm
Location: jacksonville fl

Re: How do I setup midi thru? TD-7 to MD

Postby lrizzo2001 » Wed May 08, 2019 12:27 pm

dmitri wrote:Constant MIDI LED on is probably from TD-7 sending MIDI sense a the time. MegaDrum will not pass it through.
Do I understan it right that before connecting TD-7 to MegaDrum, pads connected to MegaDrum send MIDI when hit but stop doing this after TD-7 is connected?



as soon as I disconnect the TD-7 from MD the pads plugged directly into MD will trigger the light when struck and send the midi information to Superior Drummer. Once the midi cable is connected to the Midi in on MD I get no triggering from Either MD or Roland.
lrizzo2001
 
Posts: 95
Joined: Fri Oct 20, 2017 5:56 pm
Location: jacksonville fl

Re: How do I setup midi thru? TD-7 to MD

Postby dmitri » Wed May 08, 2019 9:12 pm

I can only suspect one thing - TD-7 is constantly sending some sysex messages. When MegaDrum receives any Sysex message it temporarily stops prceccins any ADC signals. This is done to make sure that if a Sysex message is for MegaDrum, MegaDrum can process it without interruption.
dmitri
Site Admin
 
Posts: 8283
Joined: Fri Aug 03, 2007 8:05 pm

Re: How do I setup midi thru? TD-7 to MD

Postby lrizzo2001 » Wed May 08, 2019 9:46 pm

dmitri wrote:I can only suspect one thing - TD-7 is constantly sending some sysex messages. When MegaDrum receives any Sysex message it temporarily stops prceccins any ADC signals. This is done to make sure that if a Sysex message is for MegaDrum, MegaDrum can process it without interruption.


Would the midi monitor show any of this activity?
lrizzo2001
 
Posts: 95
Joined: Fri Oct 20, 2017 5:56 pm
Location: jacksonville fl

Re: How do I setup midi thru? TD-7 to MD

Postby jarosz » Thu May 09, 2019 7:44 am

I think it's the same issue: viewtopic.php?f=3&t=3428&start=10#p34662

dmitri wrote:When MegaDrum receives any Sysex message it temporarily stops prceccins any ADC signals.

I suppose there's a bug in checking the condition, so not only Sysex messages, but all messages sent to MIDI IN prevent MegaDrum from processing these signals.
jarosz
 
Posts: 68
Joined: Wed Jul 26, 2017 10:40 am

Re: How do I setup midi thru? TD-7 to MD

Postby dmitri » Thu May 09, 2019 12:46 pm

The ast time I tested it, I could not reproduce it with regular MIDI messages (not Sysex). I will double check it again.
dmitri
Site Admin
 
Posts: 8283
Joined: Fri Aug 03, 2007 8:05 pm

Re: How do I setup midi thru? TD-7 to MD

Postby dmitri » Sun May 12, 2019 9:52 am

Please test this firmware version:
megadrumSTM32d_56_20190512.zip
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
dmitri
Site Admin
 
Posts: 8283
Joined: Fri Aug 03, 2007 8:05 pm

Next

Return to Related Software

Who is online

Users browsing this forum: Majestic-12 [Bot] and 18 guests

cron